Vendéglátásszervező
Vendéglátásszervező-vendéglős
Okj. 54 811 01
Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: 1 év
A képzés megkezdésének feltételei:
Iskolai előképzettség: érettségi vizsga
Egészségügyi alkalmassági követelmény
PÁLYATÜKÖR
A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozás(ok) :
Vendéglátó tevékenységet folytató egység vezetője (Bár /Cukrászda /Csárda /Étterem üzletvezetője) /Éttermi és rendezvényigazgató /Hidegkonyha-vezető /Kertvendéglő üzletvezetője /Munkahelyi étkezde, étterem vezetője /Szállodai cukrászda, salátabár üzletvezetője /Vendéglő üzletvezetője /Vendéglős /Borozó üzletvezetője (1-2 személyes) /Büfé-, bisztróvezető /Cukrászda-, fagylaltozó-,eszpresszó-, kávézóvezető /Italboltvezető (1-2 személyes) /Kávéház üzletvezetője (1-2 személyes) /Kifőzdés /Kocsmáros /Söröző üzletvezetője (1-2 személyes) /Teázó üzletvezetője (1-2 személyes)
Foglalkozások: Pincér /Főpincér /Hajópincér /Mixer
A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:
A vendéglátásszervező-vendéglős a vendéglátásban vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat ellátó szakember, aki magas szintű, korszerű szakmai és gazdálkodási ismeretekkel és továbbfejleszthető tudással rendelkezik. A vendéglátó vállalkozások és az étkeztetési, vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtó egységek üzemeltetéséhez szükséges tervezői, vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat lát el. A vendéglátó egységekben végzi, irányítja, szervezi, ellenőrzi az árubeszerzést, a raktározást, a termelési, az értékesítési és szolgáltatási tevékenységeket. Összeállítja a vendéglátó egység kínálatát, bemutatja és reklámozza az egységet szolgáltatásait, kialakítja az üzletpolitikát, a marketingstratégiát, a cégarculatot. Kapcsolatot tart, kommunikál magyar és idegen nyelven a vendégekkel, az egység üzletfeleivel és a hatóságokkal. Gondoskodik a vendéglátó egységekben a biztonsági-, munka- és tűzvédelmi, környezetvédelmi, higiénia, élelmiszerbiztonsági előírások betartásáról.
A szakképesítéssel rendelkező képes: - vállalkozást alapítani és működtetni - üzleti tervet készíteni - gazdasági elemzéseket végezni - anyagi felelősséggel gazdálkodni - megszervezni, és irányítani a vendéglátó üzlet napi munkáját - piackutatást végezni, felmérni a vendégek igényeit, meghatározni az üzlet választékát - reklámozni a vendéglátó üzletet és szolgáltatásait - vendégpanaszokat kezelni - biztosítani a vállalkozás internetes jelenlétét - szóbeli/írásbeli kommunikációt végezni magyar és idegen nyelven - termelő/értékesítő tevékenységet végezni.
Képesítés szakmai követelménymoduljai a kormányrendelet szerint:
azonosító száma/ tantárgyak megnevezése
10050-12 Vendéglátó értékesítés
10051-12 Vendéglátó marketing és kommunikáció
10052-12 Vendéglátó termelés
10053-12 Vendéglátó üzleti gazdálkodás
10054-12 Vendéglátó üzleti idegen nyelv
10055-12 Vendéglátó üzletvezetés
11498-12 Foglalkoztatás I.
11499-12 Foglalkoztatás II.
11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság
A szakképazonosító száma/ tantárgyak megnevezése
10050-12 Vendéglátó értékesítés
10051-12 Vendéglátó marketing és kommunikáció
10052-12 Vendéglátó termelés
10053-12 Vendéglátó üzleti gazdálkodás
10054-12 Vendéglátó üzleti idegen nyelv
10055-12 Vendéglátó üzletvezetés
11498-12 Foglalkoztatás I.
11499-12 Foglalkoztatás II.
11500-12
Munkahelyi egészség és biztonság